Žiri

Joško Marušić

Predsednik žirija

Rođen je 1952. godine u Splitu. Arhitekta koji se profesionalno bavi stripom, karikaturom, ilustracijom i animiranim filmom. Smatra se jednim od klasika Zagrebačke škole animiranoga filma. Njegovi filmovi „Iznutra i izvana“, „Riblje oko“, „Neboder“, „Perpetuo“, „Kod kuće je najbolje“… i u novije vrijeme „I Love You Too“, „Zašto su došli vlakom“, „U susjedstvu grada“ i „Eutanazija“, dobili su prestižne, često glavne nagrade na najznačajnijim festivalima u svetu. Autor je i producent dugometražnog animiranog filma „Duga“. Bio je umetnički direktor „Zagreb filma“ i direktor Svjetskog festivala animacije u Zagrebu. Utemeljio je studije animacije na Likovnoj akademiji u Zagrebu. Kao gostujući profesor drži predavanja iz teorije animacije na nekoliko univerziteta u Europi. Bio je urednik popularne TV emisije „Obojena svjetlost“. Javnost ga najviše poznaje po kolumnama novinskih karikatura. Živi i radi u Zagrebu.

Želimir Gvardiol

Rođen je u Zemunu. Na FAMU u Pragu, Katedra filmske i TV režije, diplomirao je 1984, a magistrirao 1990. godine. Ima status istaknutog samostalnog umetnika UFUS-a od 2000. Scenarista i reditelj dokumentarnih filmova: „Mali i veliki“ (2022), „Javne optužnice & ode istini (2019)“, „Poslednja nada“ (2018), „Koreni zla“ (2015), „Sumnje i tajne“ (2012), „Predstava: Izdajnik protiv zločinca“ (2009), „To je samo moje“ (2003), „Crni gavrani“ (2001), „Otac, sin, sveti duh“ (1998), „Ne znam ni gde, ni kad, ni kako“ (1994), „Zločin i kazna“ (1990), „Kakvi smo takvi smo“ (1990), „Medved 007“ (1986), „Gospodin foka“ (1984). Sa dokumentarcima predstavljao je kinematografiju SFRJ, SRJ, SCG i Srbije na filmskim festivalima sa lista AMPAS, BAFTA, EFA i FIAPF od 1991: Berlin (Berlinale); Berlin ( EFA Awards), Bilbao, Krakov, Lajpcig, Oberhauzen, San Sebastijan, Tampere. Dobitnik više desetina međunarodnih i domaćih festivalskih nagrada i priznanja.

Narcisa Darijević Marković

Diplomirala je na Katedri za filmsku i TV režiju, Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Njen diplomski film „Mađija“, koji je osvojio nagrade za debitantski film i režiju na međunarodnim i domaćim festivalima, bio je srpski predstavnik u kategoriji „Oskara“ za studentski film. Snima dokumentarne filmove, TV emisije, režira u pozorištu. Najzapaženiji filmovi: „Medijana 2000“, „Par-nepar“, „Svetlost na brežuljku“, „Freske Studenice – misao o večnost“… Redovna je profesorka i šefica Katedre za FTV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Predaje Dokumentarni film i Režiju zvuka. Od 2000. godine je članica Udruženja filmskih umetnika i Udruženja filmskih reditelja Srbije. U Savetu je međunarodnog festivala „Kratka forma“. Umetnička direktora Međunarodnog festivala studentskog dokumentarnog filma „Bistre reke“.

Aleš Pavlin

Filmski i televizijski producent. Suosnivač i suvlasnik PERFO Production, jedne od vodećih slovenačkih nezavisnih filmskih i TV producentskih kuća, osnovane 2005. godine. Diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani, zatim doktorirao na FDU u Beogradu. Profesor na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju (AGRFT) u Ljubljani. Evropska filmska promocija (EFP) ga je 2012. godine uvrstila u program „Producenti u pokretu“ u Kanu. Član je Evropske filmske akademije (EFA), Evropskog kluba producenata (EPC) i Nacionalnog saveta za kulturu Republike Slovenije.

Pjer Žalica

Scenarista, režiser, producent i montažer rođen u Sarajevu 1964. godine. Profesor režije i scenarija na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo. Član EFA. Njegovi filmovi su prikazani na brojnim festivalima, kao što su: Kan, Toronto, Lokarno, London, Tribeka i osvojili su preko 50 nagrada, uključujući EFA „Feliks“ najbolji dokumentarac; EFA Discoveri; „Srebrni leopard” Locarno FF; Sarajevo FF; Velika nagrada Varšave. Izabrana filmografija: kao reditelj – „Praznik rada” (2022, dugometražni), „Koncentriši se, baba“ (2020, igrani), „Rob“ (2013, dokumentarni), „Orkestar“ (2011, dokumentarni), „Kod Amidže Idriza“ (2004, igrani), „Gori vatra“ (2003, igrani), „Djeca kao i svaka druga“ (1995, dokumentarni), „MGM Sarajevo“ (1994, igrano-dokumentarni), „Godo Sarajevo“ (1993, dokumentarni); kao scenarista/producent  – „ Buick Riviera“ (2008, producent, igrani), „Žaba“ (2017, scenarista, igrani), „Zehra i Fortuna“ (2010, scenarista, igrani), „Savršeni krug“ (1997, scenarista, igrani).