DOKSRBIJA@MARTOVSKI 2023.

Jednodnevna radionica fokusirana je na dijalog između različitih generacija dokumentarista, na snimanja priča iz tuđine kao i na izazove montaže dokumentarnog filma – prošlost i sadašnjost, odlasci i dolasci, rezovi i pretapanja.

Učešće na radionici je besplatno. Program će biti održan uživo, 1. aprila 2023. u Klubu Doma omladine Beograda. Za učešće potrebno je samo da pošaljete kratku prijavu: vaše ime, prezime i kratku biografiju.

Prijave se mogu poslati do 30. marta 2023 na mejl doksrbijamail@gmail.com ili popunjavanjem formulara na sledećem linku: https://forms.gle/TbvCMXnc5BoJf9319

PROGRAM RADIONICE:

PANEL RAZGOVOR: „TREPTAČI VREMENA“

1.4. u 12:30

Učestvuju: Božidar Kalezić (reditelj) i Lea Vahrušev (rediteljka i producentkinja)

Božidar Kalezić

Doajen domaćeg dokumentarnog filma, teoretičar televizije i nekadašnji urednik dokumentarnog programa RTS-a. Autor je velikog broja dokumentarnih filmova, uključujući „Treptači svemira, zapisi o zatvorskoj ludnici“, „Robijaš Vlado Dapčević“ i „Da li su zidovi zatvora zidovi pakla“. O njemu je snimljeno desetak emisija, a napisane su i dve knjige „Venci od trnja Božidara Kalezića“ i „Televizija kao sudbina“. Autor je kritičkog knjige „Televizija, tvrđava koja leti“, o televiziji kao mediju manipulacije, dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda i stvarao je na TV Beograd od 1968. do 2005.

Lea Vahrušev

Završila je osnovne studije na Pravnom fakultetu u Beogradu i master studije na FDU u Beogradu – Filmska i TV produkcija. Koautor je kratkometražnog dokumentarnog filma „Suženi snovi – Repetitor u CZ-u“. Producent je i koreditelj nagrađivanog dugometražnog dokumentarnog filma „Blizanci satkani od sna“, koji prati grupu osuđenika na izdržavanju kazne u Okružnom zatvoru u Beogradu.

PANEL: „SUNCE TUĐEG NEBA“

1.4. u 14:30

Učestvuju: Miloš Ljubomirović (reditelj i producent), Jelena Radenović (rediteljka)

Moderira: Tea Lukač (rediteljka)

Miloš Ljubomirović

Rođen u Boru 1987. Nakon diplomiranja na Fakultetu organizacionih nauka upisuje master studije Filmske i TV produkcije na FDU u Beogradu. Studije završava sa nagradom „Dr Dejan Kosanović“ za najbolji master rad, film „Sjene“, koji je i režirao. Osnivač je produkcijske kuće Servia film, čiji nedavni uspesi uključuju dve nominacije za EFA za kratke igrane filmove „Severni pol“, koji je premijeru imao u zvaničnoj selekciji festivala u Kanu 2021, i „Armadila“.  Učestvovao je u specijalnim edukativnim programima Sarajevo Talents (2017), IDFAcademy (2018) i CEE Animation Workshop (2022). Trenutno u ulozi reditelja i producenta radi na postprodukciji dugometražnog dokumentarnog filma „Nemoj da se vraćaš“, i priprema debitantski dugometražni igrani film „Kiklopi“, oba uz podršku Filmskog centra Srbije.

Jelena Radenović

Glumica, rediteljka i doktor nauka iz oblasti filma i medija. Od avgusta 2017. radi kao saradnica fonda Ujedinjenih nacija UNTF na izradi video priča (kratkih dokumentarnih formi) o njihovom radu. Autorka je nagrađivanih dokumentaraca „Kuda dalje“ (2015) i „Umetnost sećanja“ (2019). Ove godine biće premijerno prikazan njen treći autorski film „A Istok reka teče“ (2023).

PANEL DISKUSIJA: „SREDIĆEMO TO U MONTAŽI“

1.4. u 16:30

Učestvuju: Aleksandra Milovanović (montažerka), Jelena Maksimović (montažerka), Uroš Maksimović (montažer)

Aleksandra Milovanović

Vanredna profesorka na Katedri za teoriju i istoriju FDU. Autorka knjige „Imaginarno polje filmske slike, čitanje iinterpretacija“ (2011), naučnih radova i izlaganja na naučnim konferencijama, u oblasti istorije i teorije dramskih umetnosti, medija i kulture. Njena montažerska karijera obuhvata prestižne i nagrađivane dokumentarne filmove, serije i video-instalacije: „Druga strana svega“ (Mila Turjalić, 2017), „Cinema Komunisto“ (Mila Turajlić, 2011), „Vukovar, poslednji rez“ (Janko Baljak, 2006), „Insajder“ (Brankica Stanković, 2008-2014). Članica je Evropske mreže za studije filma i medija (NECS) i jedna od osnivača i članova DokSrbije.

Jelena Maksimović

Diplomirala FTV montažu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je stekla i zvanje Master dramski i audio-vizuelni umetnik – filmski i televizijski montažer. Radi na Departmanu za digitalne umetnosti FMK od 2015. Kao montažerka, korediteljka i koscenaristkinja radila je na filmovima koji su prikazivani na internacionalnim filmskim festivalima u Kanu, Veneciji, Berlinu, Lokarnu, Roterdamu, Torontu, Sarajevu… Pored filma, ostvarila je brojne saradnje na polju video radova, prostornih instalacija, pozorišnih predstava.

Uroš Maksimović

Za vreme studija Fakulteta dramskih umetnosti radi nagrađivani kratki film „Momci gde ste“. Posle toga se priključuje ekipi dokumentarne emisije „Insajder“. Radi na serijama „Jutro će promeniti sve“ i „Nečista krv“. Dobitnik nagrade za najbolju montažu na Slovenačkom filmskom festivalu, za film „Reconciliation“. Režira svoj prvi dugometražni dokumentarni film „Mora da ovo nije sve“. Dunjin i Sarin tata.

Pretraga